Citytrainer Reginald vertelt…

Reginald van Osch (44) vocht ooit om de wereldtitel kickboksen. Sinds vorig jaar is hij Citytrainer en traint hij jong en oud bij Boksveld Fit in Boschveld.

“Dankzij de cursus Citytrainer heb ik een mooi netwerk opgebouwd in ’s-Hertogenbosch, want er zaten in mijn groep zowel mensen uit de sport- als uit de cultuurwereld. Je leert écht van elkaars ervaringen. Ik had vroeger al veel training gegeven, maar bij Citytrainer heb ik leren finetunen, zoals hoe ik me goed presenteer voor een groep. Daarnaast was er aandacht voor voorbereiden van een evenement of les en administratie.

Hoe sta voor de groep? 
Door de cursus Citytrainer ben ik beter gaan lesgeven. Eerder legde ik niet zoveel uit. Ik gedroeg me autoritair. Zo ben ik zelf opgevoed. Maar bij veel mensen werkt dat averechts. Dus ik licht bepaalde technieken nu meer toe en vertel wat de risico’s zijn als een techniek niet goed wordt uitgevoerd.

Kijk goed naar behoefte deelnemer
Ik probeer me in te leven in mijn leerlingen. Bij vechtsporten komen veel meer zaken kijken dan mensen op het eerste gezicht denken, verdraagzaamheid, sociaal gedrag, doorzetten, mentaliteit. Niet overal is daar aandacht voor, maar ik vind dat heel erg belangrijk. Ook kun je bijvoorbeeld niet alle kinderen op dezelfde manier trainen. Sommigen hebben een net even andere aanpak nodig om uiteindelijk toch hun weg in de sport of daarbuiten te vinden.

Wat geef je mee? 
Weerbaarheid, zelfvertrouwen ontwikkelen en discipline vind ik belangrijker om mee te geven dan presteren. Ik heb zelf toen ik jong was gezien dat andere jongens zich afgebroken voelden, omdat ze alleen maar werden gedrild.

Voor mij is een goede Citytrainer iemand die luistert naar alle mensen en naar hun vragen. Ik vind het mooi dat iedere Citytrainer zijn eigen talent kan ontwikkelen en daardoor sterker wordt. Betrokkenheid en eerlijkheid zijn essentieel. Als je iets niet weet of kunt, zeg het dan eerlijk.

Ik probeer jong en oud in de trainingen een goed gevoel te geven. Ik observeer ze. Je kunt mensen op verschillende manieren stimuleren. Mooi is dat het twee kanten op werkt. Want als mijn leerlingen met een lekker gevoel naar huis gaan, krijg ik daar zelf ook een boost van.”

Actiefoto bij Boksveld Fit in Boschveld.