Citytrainer Minoe vertelt…

Citytrainer Voortgezet Onderwijs Minoe Smit (15) van Volleybalvereniging Spirit

“Ik wilde graag zelfstandig volleybaltrainingen gaan geven en daarvoor gecertificeerd zijn,” vertelt Minoe Smit (15) uit ’s-Hertogenbosch als belangrijkste motivatie om mee te gaan doen aan de cursus Citytrainer VO (Voortgezet Onderwijs)op het Rodenborch College in Rosmalen. “Ik was al drie jaar assistent-trainer bij de mini’s, kinderen tussen de vijf en twaalf jaar. Nu ik de cursus heb gedaan, ga ik voortaan om de week helemaal zelfstandig een training geven aan de groep acht tot tienjarigen,” vertelt ze stralend. “Dit is wat ik wil. Ik weet dat de kinderen me zullen gaan testen. Boeien! Ze mogen me proberen uit mijn tent te lokken, maar dat gaat ze niet (meer) lukken. Daarvoor heb ik veel aan Citytrainer gehad.

Een duidelijk leerdoel
Ik wilde vooral leren hoe ik kan omgaan met mondige kinderen en kinderen die hun eigen plan trekken. Kinderen die er meer een lolletje van maken dan dat ze echt meetrainen. Als ze irritant bezig zijn, vraag ik ze nu of ze nog even een bal of pionnetjes willen halen. Weigeren ze dat, dan kunnen ze op de tribune gaan zitten. Het is het een of het ander. Of ze doen gewoon mee of ze gaan maar weg. Me zo opstellen vond ik voor de cursus lastiger. Ik sta nu zelfverzekerder voor de groep. Het gebeurt me niet meer dat ik het even niet meer weet als ze vervelend doen. Dat had ik hiervoor wel. Dan was er eentje heel lastig en wist ik niet goed hoe ik daarop moest reageren.

Een Citytrainer TIP is ook gewoon een goed idee
Als tip kreeg ik na mijn Eindpresentatie dat het helemaal top zou zijn als ik de trainingen meer eigen zou maken. Hoe mooi zou het zijn als de kinderen speciaal voor mij naar Spirit komen, omdat ze het bij mij zo leuk vinden. Dat ga ik zeker proberen. Organiseren en samenwerken vind ik hartstikke leuk en zit echt in me. Ik wil na de Havo International Leisure & Events Management gaan studeren.

Door Citytrainer ben ik me ervan bewust geworden dat ik ook onder leeftijdsgenoten en volwassenen, vrolijker en zelfverzekerder kan zijn. Iedereen vindt mij dan veel leuker.

Bij de mini’s stond ik er al wel, maar op school bijvoorbeeld ben ik vaak nog een grijs muisje. Op de eindpresentatie stond ik voor het eerst heel zelfverzekerd voor het publiek. Ik merkte dat het meteen makkelijker ging dan normaal. Heb zelfs het laatste stuk geïmproviseerd. De zaal zat vol ouders, opa’s en oma’s en andere Citytrainers. Het maakte me opeens niet meer uit hoe ze naar me zouden kijken.”